پشتیبانی تست‌شو
شخصیت شناسی از روی رنگ

شخصیت شناسی از روی رنگ

کامل ترین مقاله رنگ شناسی شخصیت و شناخت افراد مختلف با استفاده از رنگ لباس آن ها | شناخت شخصیت لباس های رسمی، شلخته، ورزشی و ...

زینب ریاضی  

394

شخصیت شناسی رنگ ها و جایگاه آن در روان شناسی

بی‌ شک رنگ بعنوان یک عامل مهم در لباس، علاوه بر تاثیری که برخود شخص دارد، می تواند در روابط او با دیگران نیز موثر بوده و واکنش های متفاوتی را در مخاطب موجب شود. انتخاب رنگ لباس مناسب در ارتباطات میان فردی اهمیت بسیاری داشته‌ و وسیله ای برای برقراری ارتباطات غیر کلامی هم محسوب می شود.

امروز در مقاله ای بسیار کامل به بررسی تمامی رنگ ها می پردازیم و تاثیر آن ها را در رفتار، خلق و خو و حتیت تفکرات خویش بررسی می‌کنیم و در انتها نیز به بررسی تیپ رنگی افراد شلخته، انسان های عادی، مد روزپوش و افراد خاص جامعه می پردازیم.

روانشناسی رنگ قرمز

اثرات مثبت: قدرت جسمانی، قدرت، گرما، انرژی، بقا، تحریک، مردانگی، هیجان

اثرات منفی: اختلال، تجاوز، تاثیر منفی بصری، فشار

قرمز طولانی‌ترین طول موج را دارد و به همین دلیل است که توجه ما را جلب می‌کند.

بیشتر بخوانید: کمیاب ترین تایپ شخصیتی

روانشناسی رنگ آبی

اثرات مثبت: هوش، ارتباطات، اعتماد، کارایی، آرامش، وظیفه، منطق، خنکی، انعکاس، آرامش

اثرات منفی: سردی، بی اعتمادی، عدم احساس، عدم دوستی.

آبی رنگ ذهن است و اساسا آرامش بخش است.

روانشناسی رنگ زرد

اثرات مثبت: خوش بینی، اعتماد به نفس، عزت نفس، قدرت احساسی، دوستی، خلاقیت.

اثرات منفی: غیر منطقی بودن، ترس، شکنندگی احساسی، افسردگی، اضطراب، خودکشی. طول موج زرد نسبتا طولانی و اساسا تحریک کننده است. در این حالت این رنگ محرک احساس است، بنابراین زرد قوی ترین رنگ از نظر روانی است.

زرد، روحیه ما و اعتماد به نفس ما را افزایش می‌دهد؛ این رنگ اعتماد به نفس و خوش بینی را بالا می‌برد. اما استفاده بیش از حد از آن می‌تواند باعث کاهش عزت نفس، ایجاد ترس و اضطراب شود.

بیشتر بخوانید: تست کلیفتون

روانشناسی رنگ سبز

اثرات مثبت: هماهنگی، تعادل، استراحت، عشق جهانی، آرامش، اطمینان، تعادل، صلح

اثرات منفی: خستگی، رکود، خالی از انرژی، بی نظمی

سبز رنگ تعادل است و بدان معنی است که هر چیزی سر جای خودش است و نیازی به تنظیم و تغییر نیست.

روانشناسی رنگ بنفش

اثرات مثبت: آگاهی معنوی، مهارت، بینایی، لوکس بودن، اعتبار، حقیقت، کیفیت

اثرات منفی: برون گرا، انحطاط، سرکوب، نادیده گرفتن

کوتاه ترین طول موج برای رنگ بنفش است که اغلب به عنوان رنگ ارغوانی توصیف می‌شود. این رنگ آگاهی را به سطح بالایی از ذهن، حتی به حوزه ارزش‌های معنوی می‌رساند

روانشناسی رنگ نارنجی

اثرات مثبت: راحتی، گرما، امنیت، حساسیت، اشتیاق، فراوانی، سرگرم کننده

اثرات منفی: محرومیت، سرخوردگی، ناامیدی، عدم بلوغ

از آنجا که نارنجی ترکیبی از قرمز و زرد است، رنگ تحریک کننده ای است و در واقع ترکیبی از بخش فیزیکی و عاطفی است.

بیشتر بخوانید: تست استعدادیابی شغلی

روانشناسی رنگ صورتی

اثرات مثبت: آرامش فیزیکی، پرورش، گرما، زنانه بودن، عشق، جنسیت، بقا

اثرات منفی: مهار، ترس احساسی، تخریب، ضعف فیزیکی

این رنگ به صورت ته مایه ای از رنگ قرمز، از لحاظ جسمی ‌ما را تحت تاثیر قرار می‌دهد، اما این تاثیر به این شکل است که ما را آرام می‌کند، نه تحریک.

روانشناسی رنگ خاکستری

اثرات مثبت: بی‌طرفی روانی

اثرات منفی: عدم اطمینان، رطوبت، افسردگی، خواب زمستانی، کمبود انرژی.خاکستری خالص تنها رنگی است که خواص روانشناسی رنگی مستقیمی ‌ندارد.

روانشناسی رنگ سیاه

اثرات مثبت: پیچیدگی، زرق و برق، امنیت، ایمنی ، کارایی، ذات
اثرات منفی: سرکوب، سردی، تهدید، سنگینی.رنگ سیاه کاملا جذب کننده است. پیامدهای روانشناسی رنگ سیاه قابل توجه است. این رنگ موانع محافظتی ایجاد می‌کند، زیرا که تمام انرژی‌هایی را که به سوی شما می‌آید جذب می‌کند و شخصیت شما را پنهان می‌کند.

بیشتر بخوانید: تست استعدادیابی تحصیلی

روانشناسی رنگ سفید

اثرات مثبت: بهداشت، بی باری، وضوح، خلوص، پاکی سادگی، پیچیدگی، بهره وری

اثرات منفی: ناباروری، سردی، موانع، عدم دوستی
رنگ سفید بازتابنده کامل است. در واقع این نیروی کامل ,طیف سفید را در چشم ما نشان می‌دهد. از این رو، موانع ایجاد می‌کند، اما موانع آن متفاوت از جنبه رنگ سیاه است. سفید از لحاظ روانشناسی ,بیانگر خلوص است.

عوامل موثر در انتخاب رنگ:

  • سن:  معمولاً کودکان از رنگهای زنده و خالص و بزرگسالان از رنگهای پخته و مرکب خوششان می آید.
  • محل زندگی: بدیهی است نوع محیط جغرافیایی مانند کوهستانی بودن ، کویری و ساحلی بودن ، مناطق آفتابی یا ابری در انتخاب رنگ بخصوص رنگ لباس موثرند . من جمله زنان شمالی و روستایی به دلیل محیط همواره سبز ، از لباسهای گلدار و الوان استفاده می کنند.

  • فصول سال: می توان گفت استفاده از رنگ تیره در زمستان برای جذب گرمای خورشید و بکارگیری رنگ روشن در تابستان مورد توجه انسان است.
  • فرهنگ جامعه: باید گفت انتخاب رنگ به خصوصیات اجتماعی ، روانی و فرهنگی جامعه بسیار بستگی دارد ،اینکه چه جامعه ای چه رنگی را مناسب میداند وچه رنگی را هنجارشکن,دیشه در مسایل فرهنگی جامعه دارد. به عنوان مثال, سرخپوستان با ترکیب و رنگ آمیزی پوست خود ، و استفاده از لباسهای رنگارنگ ,فرهنگ ,اعتقادات وتفکرات خود را نشان می دهند .
  • زمینه هوشی و عاطفی : سلامت بدن ، روح و روان و حالات ذهنی افراد در انتخاب رنگها موثر است .
  • طبقه اجتماعی :باید توجه داشت ,شهری ها نسبت به مردمان دیگر, معمولاً از رنگهای سرداستفاده می کنند درحالیکه روستاییان لباسهای گرم ورنگارنگ را ترجیح می دهند.همچنین در جامعه افراد کم درآمد رنگهای براق و تند و متمولین رنگهای سبک ، مرکب ، ملایم و ظریف را انتخاب می کنند.

ارتباط رنگ لباس و شخصیت

روان شناسان معتقدند که رنگ ها با تولید مواد شیمیایی خاص بر خلق و خوی انسان تأثیر می گذارند. این تأثیرات بسته به نوع رنگ موجب برانگیخته شدن احساسات مختلفی در بدن هر فرد شده و واکنش های احساسی خاصی چون دیوانگی، غم، شادی و غیره را در آن پدید می آورند.. رنگ نمودی از وضعیت روانی و جسمانی فرد است. با وجودی که اثر رنگ‌ ها تا حدودی ذهنی است و در مورد اشخاص مختلف فرق می‌ کند، امّا برخی از تأثیرات رنگ‌ ها دارای معنی یگانه ‌ای در سراسر جهان هستند.

ماکس لوشر روان شناس، معتقد است ساختار یک رنگ ثابت و معنای واقعی آن رنگ برای همه افراد یکسان است. از طرفی تحقیقات نشان داده است که عواملی مانند تمایلات شخصی، تجربه، تربیت، فرهنگ، محیط و غیره بر تأثیر رنگ ها در انسان، موثر است. وقتی شما لباس‌هایی با رنگ‌های روشن و نزدیک به رنگ‌های طبیعت به تن می‌کنید، هم برای خودتان نشاط روحی به همراه می‌آورید و هم برای اطرافیانتان.

از سوی دیگر، پوشیدن لباس‌هایی با رنگ‌های تیره و خنثی مانند مشکی یا خاکستری مشکلاتی مانند حس اندوه، غم و کرختی را در خود فرد و نزدیکان او ایجاد می‌کند. نگاه کردن به رنگ‌های شاد، باعث افزایش سلامت روانی جامعه می‌شود. مکانیسم شاد شدن در اثر مشاهده رنگ‌های زیبا و روشن در بدن هم به این صورت است که ذهن افراد به محض دیدن این رنگ‌ها، زیبایی خاصی از محیط برداشت می‌کند و به نشاط می‌رسد.

رنگ‌های شاد و روشن پیام‌های خوشی را از خود متصاعد می‌کنند و باعث رضایت‌خاطر افراد می‌شوند. این افزایش نور چشم به واسطه طراوت و شادابی پنهان در رنگ سبز طبیعت است که به روان ما انسان‌ها انتقال پیدا می‌کند.بدیهی است که همه انسان‌ها به‌طور ذاتی به دنبال شادی، خوشحالی و زیبایی هستند و به همین دلیل علاقه فراوانی به رنگ‌های شاد و زیبا دارند.

لباس ورزشی، بلکه رنگ آن نیز بر ذهن‌تان تاثیر دارد. در المپیک سال ۲۰۰۴ بسیاری از افرادی که مسابقات را از حریفان خود باختند، لباس آبی به تن داشتند و بیشتر افرادی که پیروز مسابقه شدند، لباس قرمز پوشیده بودند .از این رو محققان مقاله‌ای در ژورنال ورزش و روانشناسی منتشر کردند که افرادی که در مسابقات لباس قرمز به تن داشتند توانستند وزنه‌های سنگین‌تری را بلند کنند و ضربان قلب بالاتری نسبت به دیگر رقیب‌ها داشتند. این مورد شناخت دقیق و حساس رنگ ها و تاثیر آن را برشخصیت متذکر می شود.

گوشه‌گیرها؛ ساده و تک‌رنگ‌پوش

می توان گفت افراد گوشه‌گیربه‌ندرت به برقراری ارتباط با دیگران و داشتن روابط دوستانه علاقه نشان می‌دهند و فعالیت‌های انفرادی را به هر چیزی ترجیح می‌دهند. نسبت به انتقاد یا تحسین دیگران بی‌تفاوت هستند. گوشه‌گیری، بی‌تفاوتی و سردی بهترین کلمات برای توصیف حالات روحی این دسته است. از این رو این گروه سعی می‌کنند لباس‌هایی را انتخاب کنند که خیلی به چشم نیایند.

تمیز بودن برای این افراد اهمیت زیادی دارد. معمولا تنوع زیادی در لباس پوشیدن‌شان ندارند و تعداد لباس‌های‌شان متعدد نیست مثلا به جای چندین دست کت و شلوار در طرح‌ها و رنگ‌های متفاوت، یک یا دو مدل ساده کت و شلوار دارند و سعی می‌کنند لباس‌هایی با مدل‌های ساده تک‌رنگ (رنگ‌های ملایم و خنثی مایل به تیره مثل کرم، خاکستری، قهوه‌ای و. . .) را انتخاب کنند.

این افراد لباس‌هایی که طرح‌هایی شلوغ و آرم‌هایی بزرگ دارند را برای پوشش بکار نمی برند. لباس‌های جین، و اسپرت ولباس های بسیار ساده مورد پسند این افراداست.رنگ های مورد علاقه این افراد عموما سفید ,سیاه و یا قهوه ای می باشد.

بدبین‌ها؛ لباس‌های کلاسیک دوست دارند