تست روانشناسی یک ابزار اندازهگیری است که برای ارزیابی و تشخیص ویژگیهای روانی فرد به کار میرود. این تستها میتوانند به صورت نوشتاری، شفاهی، یا عملی باشند و با استفاده از سوالات، وظایف اجرایی، تصاویر، جملات ناقص و... اطلاعات بیشتری دربارهی رفتار و ویژگیهای شخصیتی فرد دریافت کنند. تستهای روانشناسی معمولاً برای انجام تحقیقات علمی، تشخیص بیماریهای روانی، ارزیابی شخصیت، انتخاب شغل، تحلیل روابط بین فردی، و یا مشاوره روانشناسی استفاده میشوند. برخی از نمونههای تستهای روانشناسی شامل روانسنجی، آزمونهای شخصیتی، آزمونهای هوش، و آزمونهای اختلالات روانی میباشند.
تستشو
514
فهرست مطالب:
آخرین بروزرسانی: فروردین 1402
تست روانشناسی یک ابزار است که برای ارزیابی و اندازهگیری ویژگیها، خصوصیات، و وضعیتهای روانی افراد به کار میرود. این تستها ممکن است به صورت کتبی، سامانه آنلاین، و یا شفاهی انجام شوند و به عنوان یک روش علمی و استاندارد برای جمعآوری اطلاعات در زمینه روانشناسی به کار گرفته میشوند.
تستهای روانشناسی برای بررسی و اندازهگیری مختلف ویژگیها و خصوصیات روانی افراد استفاده میشوند، از جمله هوش، شخصیت، هیجانات، تمایلات، مهارتها، و الگوهای رفتاری. این تستها به صورت علمی و استاندارد طراحی و تدوین شدهاند و بر اساس نظریهها و مدلهای روانشناسی قوی پایهگذاری شدهاند.
استفاده از تستهای روانشناسی ممکن است در مختلف حوزهها از جمله پژوهشهای علمی، مشاوره و رواندرمانی، شغلی و حرفهای، آموزش و پرورش، و همچنین به صورت شخصی برای توسعه شخصی و خودشناسی به کار گرفته شوند. با این حال، برای دقت و صحت بالا در انتخاب و استفاده از تستهای روانشناسی، توصیه میشود از کارشناسان روانشناسی و متخصصان معتبر در این زمینه استفاده کنید
زمانی که یک تست روانشناسی را برای خودسنجی انتخاب میکنیم توجه به چند نکته ضروری است. بهخصوص که در دنیای الکترونیکی امروز بسیاری از تستها سند و مدرک علمی معتبری ندارند و از طرفی به دلیل اینکه تستها و نتیجه آنها در تکمیل خودانگاره افراد نقش مستقیم دارد بنابراین خیلی تشخیص معتبر بودن تستی که میزنیم ضروری است.
در حالت اول در یک آزمون معتبر باید از دستورالعملها و پرسشهایی با کلمات ساده و روشن که فهم و نمرهبندی آن آسان باشد استفاده شود و هم اینکه پرسشهای مختلف به طور دقیق همان هدف پرسش را مورد بررسی و سنجش قرار دهند.
و در حالت دوم یک آزمون معتبر باید بهگونهای باشد که با حالت واقعی طبیعت سازگار باشد و قابل تکرار نیز باشد.
بنابراین مراجعه به آزمونهای معتبر برای خودسنجی از اهمیت بالایی برخوردار است که در ادامه به دستهبندی و معرفی تعدادی از آنها میپردازیم.
اولین نکته و مهمترین نکته در این زمینه این است که همیشه باید برای خودمان خاطرنشان کنیم که تستها تنها به ما یک دید کلی میدهند و ما نمیتوانیم جواب آنها را بهمثابه برچسبی در مورد خود تلقی کنیم. معمولاً میگویند اگر در تستها و جوابهایشان اختلافی عظیم بین شخصیت خود یا آنچه فکرش را میکردید و جواب تست وجود دارد آنچه شما در مورد خودتان میگویید اولویت دارد!
دومین نکته اینکه در غالب تستها خیلی روی سؤالات فکر نکنید همیشه اولین جوابی که به ذهنتان میرسد بر دیگر جوابهایتان اولویت دارد
در ادامه به بررسی انواع تست های روانشناسی می پردازیم:
در روانشناسی برای شخصیت تعاریفی متفاوت آورده شده است. بهطورکلی شخصیت بررسی کلی این موضوع است که افراد از برخی جهات شبیه به بعضی افراد، از برخی جهات شبیه به همه افراد و از برخی جهات شبیه به هیچکس نیستند. به دلیل اینکه علم کمی است و باید همه چیز را به لحاظ تجربی و آزمایش پذیر مورد بررسی قرار دهد در نتیجه به کمی کردن صفات شخصیتی میپردازد و تستها و آزمونهای شخصیتی را برپا میکند. در اینجا مهمترین پرسشنامههای شخصیتی آورده شده است که به لحاظ علمی کاربرد وافری دارند. شخصیت از موضوعات مهم علم روانشناسی است تا جایی که میتوانیم بگوییم فهمیدن شخصیت یعنی فهمیدن ۵۰ درصد از روانشناسی. شخصیت مفهوم پیچیدهای است که همچنان در تستهای شخصیت آزمودن این پدیده انسانی کاری بس دشوار است.
آزمون دهید: تست هوش گاردنر
فشار روانی، تنیدگی یا استرس در روانشناسی به معنی فشار و نیروست و هر محرکی که در انسان ایجاد تنش کند استرسزا یا عامل تنیدگی نامیده میشود.
تستها و پرسشنامهها:
اضطراب یا تشویش یک احساس ناخوشایند و مبهم هراس و نگرانی است با منشأ ناشناخته که به فرد دست میدهد و شامل عدم اطمینان، درماندگی و برانگیختگی فیزیولوژیک است. اضطراب و اختلالهای اضطرابی در کتاب دیاسام۵ دارای زیرشاخههای گوناگونی است و مشخصاً تعاریف و علائم گوناگونی دارد. اضطراب تعاریف گوناگونی در روانشناسی داشته است فروید تنش بین نهاد و فراخود را اساساً اضطرابآور میدانست و سیستم ناخودآگاه انسان را بیش از هر چیزی دارای محتویات منفی و اضطرابآور میدانست. در روانشناسان اگزیستانسیالیسم تناقض بین هستی و نیستی و ناگهانی بودن زندگی انسان اساساً اضطرابآور است و نبود یک نظم روانی در انسان و کنترل گری انسان بر محیط بیرونی ترس وجودی نامیده شده است. اضطراب و استرس در نگاهی دیگر در روانکاوی و مکاتب روان پویشی یک نوع مکانیسم دفاعی تلقی میشود که برای آمادهشدن انسان در برابر خطر فعال میشود اما زمانی که مکانیسمهای دفاعی کارکرد اصلی خود را از دست بدهند خود بهعنوان یک اختلال در سیستم روانی انسان عمل میکنند. اختلالهای اضطرابی شاید نوع شدیدی از مکانیسم دفاعی اضطراب و استرس هستند که عملکرد فرد را مختل کردهاند.
پرسشنامهها:
مطلب مرتبط: تیپ شخصیتی بردپیت
بهنوعی از اختلالات گفته میشود که با تجربه افسردگی یا شیدایی و یا هر دو تعریف میشود. این اختلالات شامل دوره اصلی افسردگی (یک قطبی) و یا افسردگی- شیدایی (دوقطبی) هستند.
پرسشنامهها:
توانایی ذهنی است و قابلیتهای متنوعی چون استدلال، برنامهریزی، حل مسئله، تفکر انتزاعی، استفاده از زبان و یادگیری را در بر میگیرد. ژان پیاژه سویسی هوش را توانایی سازگاری تعریف کرده است امروزه شاید انسانهایی که علاقه اجتماعی بالایی دارند و بین دیگران یک یگانگی خاصی احساس میکنند توانایی ذهنی بالایی داشته باشند. اما باید خاطرنشان کنیم که تعاریف هوش کمی در طول تاریخ علم دستخوش تغییر بوده است بنابراین خیلی نمیتوانیم نسب به پدیده هوش با قطعیت تمام تعریف ارائه دهیم.
پرسشنامهها:
بیشتر بخوانید: قوی ترین تیپ شخصیتی
حافظه در روانشناسی استعدادی است ذهنی برای ذخیره، حفظ و به یادآوری اطلاعات و تجربیات. حافظه در روانشناسی معمولاً به سه بخش تقسیم میشود حافظه کوتاهمدت، حافظه میانمدت و حافظه بلندمدت. معمولاً وقتی چیزی را میخواهیم به خاطر بسپاریم اولین قدم توجه به آن موضوع است تا در حافظه کوتاهمدت ما ثبت شود این حافظه حدودا تا یک هفته اطلاعات را ذخیره نگه میدارد. در صورت تمرین و تکرار اطلاعات از حافظه کوتاهمدت به بلندمدت انتقال داده میشود و این دقیقا همان چیزی است که ما میتوانیم آن را یادآوری کنیم و یا اصطلاحا بازیابی کنیم. البته که بحث حافظه تنها به این تقسیمبندی محدود نمیشود و حافظه تجربه شونده و به یاد آورنده بعدها توسط دانیل کانمن ارائه شد. همچنین بحثهای تداخل اطلاعات در حافظه و.. از نکات مهم و مورد اهمیت در زمینه تحقیقات حافظه است.
بیشتر بخوانید: بی احساس ترین تیپ شخصیتی
پرسشنامهها:
به توصیف، اکتساب، ذخیرهسازی، تبدیل و مورداستفاده قراردادن دانش میپردازد. عوامل مختلفی چون ادراک، حافظه، زبان، استدلال و تصمیم گیری از جمله فرایندهای ذهنی هستند که در مراحل گوناگون شناخت دخالت دارند. شناخت موضوعی شگرف در روانشناسی است که شاید بتوان رد پای آن را از رفتارگرایی به نام تولمن پی گرفت که بر یک نقشه ذهنی تاکید کرد که انسان برای رسیدن به هدف خود پی میگیرد او ابتدا با تحقیق بر روی موشها به این نقشه شناختی پی برد و بعدها آن را به انسان تعمیم داد. پس از آن نوام چامسکی، دونالد هب و .. در کنفرانسی پایههای انقلابی را در دهه حدودا ۸۰ مطرح کردند که بعدها انقلاب شناختی نام گرفت. شناخت مشخصاً به فرایندهای ذهنی انسان میپردازد.
پرسشنامهها :
آزمون دهید: تست هوش گاردنر
تست روانشناسی ابزاری موثر برای درک بهتر خود و دیگران است. با انجام این تستها، میتوانیم ویژگیهای روانی و شخصیتی خود را بشناسیم و در بهبود زندگی روانی و روحی خودمان تلاش کنیم. همچنین، تست روانشناسی میتواند در شناسایی مشکلات روانی و روحی و ارائه راهکارهای مؤثر برای آنها مفید باشد. پس از این پایاننامه، شما میتوانید با انجام یک تست روانشناسی، به خود کمک کنید تا بهترین نسخه از خودتان را بیابید.
دیدگاهها
ثبت دیدگاه شما