"عشق" به عنوان یک مفهوم پیچیده در روانشناسی، به انواع مختلفی تقسیم میشود. عشق عاطفی، عشق روحانی، عشق دوستانه، عشق خودافرینی و عشق یکطرفه از انواعی هستند که در روانشناسی مورد بررسی قرار میگیرند. در عشق عاطفی، عشق به عنوان یک احساس شدید عاطفی و عمیق به همراه تعلق و ارتباط نزدیک با دیگری تجربه میشود. در عشق روحانی، عشق به عنوان یک ارتباط عمیق با خود و خدا تجربه میشود. در عشق دوستانه، عشق به عنوان یک ارتباط صمیمانه و دوستانه با دیگری تجربه میشود. در عشق خودافرینی، عشق به عنوان یک رابطه عمیق با خودتان تجربه میشود. در عشق یکطرفه، عشق به دیگری بدون پاسخگویی و تعامل با او تجربه میشود. هر یک از این انواع عشق، نوع خود را دارد و تاثیرات مختلفی بر روی روابط افراد دارد."
تستشو
624
در این مقاله در تستشو، عشق به عنوان یکی از مفاهیم پیچیده در روانشناسی و شخصیتشناسی، به انواع مختلفی براساس ویژگیهایی مانند نوع ارتباط، عمق و شدت عشق، محوریت احساسات، وضعیت پاسخگویی و تاثیرات روابط بر افراد، تقسیمبندی شده و مورد بررسی قرار میگیرند.
یکی از انواع عشق، عشق عاطفی است که به عنوان یک احساس شدید عاطفی و عمیق به همراه تعلق و ارتباط نزدیک با دیگری تجربه میشود. این نوع عشق، به دلیل شدت احساسات و تعلق به فرد دیگر، میتواند تاثیرات قوی بر روابط و زندگی افراد داشته باشد.
برای ارزیابی میزان عشق وارد لینک زیر شوید:
دیگر نوع عشق، عشق روحانی است که به عنوان یک ارتباط عمیق با خود و خدا تجربه میشود. در این نوع عشق، فرد به دنبال ارتباط با خود و خالق خود است، و ارتباط با دیگران تنها به عنوان یک وسیله برای رسیدن به ارتباط با خدا میباشد. این نوع عشق، به دلیل ارتباط با خدا و خود، میتواند از تاثیرات مثبتی برای روحیه و عملکرد افراد برخوردار باشد. حال قبل از آنکه به ادامه کار بپردازیم، پیشنهاد میکنیم که ویدئوی زیر را که از دکتر محمد قهرمانی خرم است تماشا کنید. موضوع ویدئو انواع عشق در روانشناسی است:
الین هاتفیلد (Hatfield) عشق را تمایلی شدید و مدتدار برای پیوند با دیگری تعریف میکند که حالتی از برانگیختگی عمیق فیزیولوژیک است. از نظر او عشق دوطرفه با خرسندی، رضایت خاطر و شوروشعف و عشق یکطرفه با احساس پوچی، اضطراب و یاس همراه است. وی در تحقیق از منابع هیجانی عشق متوجه شرایط عزتنفس پایین، وابستگی، اضطراب جدایی، فقدان و نیازمندی شد.
آرتور و الیان آرون (Aron) بر اهمیت برانگیختگی هیجانی یا فیزیولوژیک در عشق تاکید میکنند و فرض را بر وجود یک انگیزه بنیادی نیمه هوشیار قرار میدهند. آنها معتقدند عشق از انگیزه گسترش خود نشأت میگیرد.
شارون برم (BreHM) درعینحال که با هاتفیلد در مورد این که وضعیت شخصیتی ضعیف ممکن است موجب عاشق شدن شود موافق است اما درعینحال اضافه میکند که عزتنفس بالا، قدرت تأثیرگذاری و کارایی هم میتواند ما را درگیر عشق کند. او بر نقش تمرکز و توجه روانی در افزایش شهوت و میل تاکید میکند.
بهطور کلی باور عمومی بر این مفهوم استوار است که وجود عشق انرژی و نبود آن همراه با پریشانی است.
عشق انواع مختلفی دارد که از جمله آنها عبارتاند از:
بسیاری از محققان اندیشه و فکر را بر هیجان عشق مقدم میدارند. آنها معتقدند احساس عشق بهتدریج بین دونفری که به ارتباط با هم میاندیشند رشد میکند. از سوی دیگر اکثر افرادی که هیجان را بر فکر مقدم میدانند عشق را بیشتر بهصورت یک برانگیختگی زیستی - اجتماعی میشناسند. در اکثر فیلمهای سینمایی معمولاً عشق بهصورت یکدرمیان به نمایش درمیآید. احتمالاً عامل مؤثر در ایجاد عشق ناگهانی احساس ناتوانی در کنترل هیجانی عشق است.
عشق یکطرفه یا یکسویه یکی از انواع عشق است و به معنای عشق به کسی است که هیچ احساسی در قبال ما ندارد، یا حتی از عشق ما به خود خبر ندارد. عشق یکطرفه بیشتر یک عشق ناکام است، آمیخته با رنج و سعادت، معجونی است از سیه روزی و نقمت که سهچهارم دانشجویان حداقل یکبار آن را تجربه میکنند. ناکامی بستگی به میزان ایدهآل سازی از ارتباط دارد. هرچه ارتباط در نظر آنها بیشتر باشد ناکامی آنها شدیدتر است.
یکی از انواع عشق، عشق مانیایی است. عشق مانیایی عشق دیوانهواریست همراه با اشتغال ذهنی وسواسگونه، احساس مالکیت، ناامنی، علائم جسمانی و هیجانات شدیداً نوسانی. بسیاری از روانشناسان تاکید میکنند که عشاق مانیایی به لحاظ روانشناختی دچار مشکل میشوند. عشق مانیایی اغلب در اولین عشق دیده میشود.
عشق خیالی نیز از انواع عشق است که دارای ویژگیهای زیر میباشد:
شروع عشق ناگهانی است و شاید حتی بسیار هیجانانگیز باشد.
فرد کنترل کمی بر کل فرایند دارد و بیشتر در دریای جنون و هیجان و گاهی متعارض غوطهور میشود.
شدت عشق ایجاب میکند که مدت آن کوتاه باشد.
بررسی واقعگرایانه موقعیت ایجاب میکند نتیجهگیری کنیم درصورتیکه ازدواج بر مبنای تصوری رؤیایی از عشق خیالی بنا شود با اطمینان میتوان گفت نتیجهاش یاس و نومیدی و در نهایت جدایی خواهد بود.
آزمون دهید: تست mbti ازدواج
عشق یکی از انگیزههای ازدواج است و عاشق با علائمی به شرح زیر مشخص میشود:
مطلب مرتبط: تیپ شخصیتی بردپیت
دیدگاهها
ثبت دیدگاه شما